Informació

Généralement c’est une joie observer le succès des personnes, surtout si elles se sont efforcés à parvenir un objectif. Un bon exemple serait le cas de quelques de nos élèves de français qui peuvent profiter allègrement et sans date de caducité de son diplôme DELF scolaire depuis le 19 Février.

Cette année l’acte de remise des diplômes s’est développé au Teatre Mundial de la Bisbal avec un grand nombre d’assistants parmi lesquels ont assisté quelques-uns de nos élèves accompagnés de la coordinatrice pédagogique et la professeure de français de notre établissement. Depuis l’Institut Cendrassos nous félicitons les bénéficiaires de ce diplôme et nous continuons à les encourager à suivre sa formation en langue française.

El passat dilluns 11 de febrer va tenir lloc la trobada de diferents instituts de l’Alt Empordà, entre ells el nostre, a Argelès sur Mer (França), organitzada pel grup de treball Exili, Deportació i Holocaust ,en el marc dels 80 anys de la commemoració del final de la Guerra Civil Espanyola.

Aquest any a més, van participar dos instituts de la Catalunya Nord : Lycée Bourquin, i Collège d’Argelès sur Mer.

El passat 28 de gener els alumnes d’Història del món contemporani de l’institut van participar en l’acte commemoratiu en memòria de les víctimes de l’Holocaust que, com cada any, organitzen conjuntament el Grup de Treball Exili, Deportació, Holocaust Alt Empordà; el MUME; el Servei Educatiu de l’Alt Empordà; el Memorial Democràtic, i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. L’acte, que va comptar amb la presència d’estudiants de fins a vuit instituts alt-empordanesos, va tenir lloc a la Jonquera, un lloc simbòlic per haver estat un dels principals escenaris de l’exili durant la Guerra Civil.

Dividida en dues parts, la jornada va començar amb una conferència de Dory Sontheimer, familiar de deportats al camp d’extermini d’Auschwitz i autora del llibre Les set caixes. A través de les vicissituds que va patir la seva família, la Dory va fer una lliçó d’història del segle XX tractant temes com el nacionalsocialisme, l’antisemitisme, la Segona Guerra Mundial o, també, la memòria històrica. La major part d’aquests temes es tornaren a abordar en la segona part la jornada, quan els alumnes del nostre institut van poder gaudir d’una extraordinària visita guiada per l’exposició permanent del Museu Memorial de l’Exili.

El passat 2 febrer, es va celebrar la 6a edició del Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques adreçada a estudiants de Batxillerat. En aquesta edició del DITMA, van participar 8 alumnes de 2n de Batxillerat del nostre centre.

La jornada es va iniciar amb tres xerrades: "L’art de xifrar missatges: la criptografia, un duel d’enginy", "Xarxes òptimes" i "Blockchain i Bitcoin". Seguidament, el participants en parelles, van competir en els tallers-concursos consistents en la resolució d'una sèrie de problemes de certa complexitat relacionats amb les xerrades. L’Arnau González i l’Aniol Masdeu van quedar primers classificats en el concurs sobre "Blockchain i Bitcoin".

Uns quants dies abans, el 24 de gener tres alumnes de segon i quatre de tercer van participar en la Copa Cangur que s’ha celebrat per primer cop a la nostra comarca. A part de posar a prova les seves habilitats matemàtiques, també és molt important l'estratègia, ja que la puntuació dels problemes plantejats van canviant segons el temps transcorregut i la dificultat del problema.

El grup de treball EXILI, DEPORTACIÓ i HOLOCAUST, de l’Alt Empordà organitza la sortida de la RUTA DE L’EXILI, amb els alumnes de 4t ESO dels instituts de l’Alt Empordà, entre ells el nostre. A més, aquest any, 2 instituts francesos també participaran amb els nostres alumnes, dins les activitats de la jornada.

Enguany és un any molt especial, doncs fa 80 anys que es va acabar la Guerra Civil Espanyola, i precisament els alumnes faran el mateix recorregut que van fer les famílies de refugiats al final de la guerra.

El punt de reunió és la platja d’Argelers, antic camp de refugiats espanyols, però abans els alumnes es trobaran a l’Ajuntament de Figueres on es presentarà l’acte i parlarà un testimoni de la guerra dels Balcans, després es visitarà la placa en memòria dels exiliats i després es seguiran diferents recorreguts: el Museu del Mume, la maternitat d’Elna, Cotlliure, Agullana, Port-Bou, Ribesaltes…. Els alumnes del nostre institut visitaran la maternitat d’Elna.

Altres