Informació

El passat dimecres 11 d'octubre els alumnes de 1r de Batxillerat i els de Literatura Catalana de 2n van viatjar a Barcelona per assistir al teatre i visitar el CosmoCaixa, una sortida organitzada pel Departament de Llengua Catalana amb la col·laboració del de Ciències Experimentals (Ciències del Món Contemporani). L'objectiu prioritari en el museu de la ciència era l'exposició Talking Brains, dissenyada per l'equip Indissoluble i amb continguts coordinats per In medulla.

El segle XXI continua i amplia de manera vertiginosa el coneixement del cervell humà, que ha deixat molt enrere les observacions histològiques, fisiològiques i frenològiques del passat. L'exposició recull mostres variades d'imatgeria mèdica i neurològica, des d'electroencefalogrames, ecografies, radiografies i tomografies, fins a diferents tipus de ressonàncies, que permeten enregistrar l'activitat interna del cos humà i estudiar-ne les funcionalitats i les interaccions en viu i en directe. Les àrees o zones —sobretot de l'hemisferi esquerre— que es van localitzar al segle XIX i XX resulten aproximacions massa senzilles; avui dia per donar compte de la complexitat de les connexions neuronals que permeten l'activitat lingüística usem preferentment el terme connectoma.

Completen la mostra algunes rèpliques figuratives, una sala de tòtems interactius, experimentacions i narracions en realitat augmentada, que faciliten la participació i la reflexió dels visitants. El recorregut es concentra en els problemes de l'origen del llenguatge (filogenèticament i ontogènica), la classificació de les llengües, l'estudi de dades de la parla, els fenòmens, de coevolució, les disfuncions i teràpies neurals, etc. Com recorda la metàfora del mirall, només és possible progressar en el coneixement a partir de la col·laboració transdisciplinària.

Al llarg de la visita els nostres alumnes van procurar resoldre un joc qüestionari, que no va aconseguir desxifrar completament cap grup dels que van presentar els resultats.

Per sobre de la porta de sortida dues citacions filosòfiques acomiaden el visitant. Una de Plató insisteix en el caràcter dialògic fins del pensament individual; la segona, més controvertida i que convida per tant a més diàleg, apareix com a proposició 5.6 del Tractatus de Wittgenstein: "els límits del meu llenguatge són (signifiquen) els límits del meu món".

Altres