Informació

Dimecres 27 de novembre, la Laura Masmiquel, filòloga i actriu, ha fet una presentació i una anàlisi de la novel·la Solitud davant els alumnes de literatura catalana de 2n de Batxillerat. Solitud va aparèixer seriada entre 1904 i 1905 a la revista modernista “Joventut”. El mateix 1905 es va publicar com a llibre i va obtenir un gran èxit de crítica i de lectors. Avui dia se la considera un clàssic i és la segona de les lectures prescriptives del curs.

La Laura Masmiquel ha esbossat amb molta claredat la figura i la personalitat de l’autora de l’Escala —que va usar pseudònim masculí a partir dels Jocs Florals d’Olot el 1898, arran d’haver escandalitzat els patriarques de la literatura catalana amb La infanticida— i ha aprofundit en la novel•la a partir de les situacions que hi ambienta, de les metàfores que s’hi contenen i dels elements temàtics. Ha dedicat una especial atenció a l’estructura, la construcció de la veu narrativa, el llenguatge, els personatges i els espais físics i simbòlics que emmarquen el desenvolupament de la protagonista, la Mila, en el complex camí del coneixement de si mateixa i de l’autorealització.

L’acte ha estat possible gràcies a la participació de l’Institut de Llengua i Literatura Catalanes (ILCC) de la Facultat de Lletres de la UdG amb la recent Càtedra Víctor Català, inaugurada el passat mes de maig. Els alumnes ho han aprofitat també per demanar informacions sobre els estudis de Llengua i Literatura que es poden cursar en aquesta universitat.

D’aquí a poc en Lluís Bosch vindrà a parlar-nos de Poesia i maduresa a propòsit de El cor quiet, de Josep Carner.

Altres