Informació

Aprofitant la celebració de la Setmana de la Ciència, el Departament d'Experimentals convoca aquest concurs obert a l'alumnat d'ESO, Batxillerat, Cicles Formatius i professorat del nostre centre. Trobareu el funcionament i les bases a l'article III concurs "Enigmes de Ciència"

Aquí hi teniu els enigmes del dimecres 31 d'octubre de les diferents categories:


1a CATEGORIA: 1r i 2n ESO

He heretat una masia dels meus avis i he decidit construir-hi un hotel rural de 100 habitacions. Ja ho tinc tot a punt: un hort d’on treure tot allò que necessitem pels àpats, una petita depuradora per aprofitar l’aigua residual de les dutxes per regar, unes plaques solars per escalfar l’aigua que consumim… Com veieu, intento protegir el medi ambient i l’economia, ja que tinc un pressupost limitat.
Ja he triat el disseny dels números que aniran a les portes de les habitacions, els pintarem directament a les portes amb una cal·ligrafia ben original però m’ha sorgit un dubte… Quantes vegades hauré de pintar el número nou?


2a CATEGORIA: 3r i 4t ESO

Estava molt estressada a la feina, necessitava uns dies de relax i vaig decidir anar a una casa rural sostenible a gaudir de la natura. Volia desconnectar tant que vaig deixar el mòbil i el rellotge a casa. A l’arribar a la casa rural, vaig tenir la primera sorpresa, la meva habitació no estava preparada.

  • Com pot ser - Vaig dir-los molt enfadada - Em vau dir que estaria a les 12h del matí!
  • Senyora, encara no són les 12h - Em va dir el recepcionista.
  • I quina hora és doncs?
  • Li diré en forma d’enigma perquè així estigui distreta aquesta estona: Fa dues hores havien passat tantes hores des de la una de la matinada com les hores que falten per la una de la tarda.
  • Tens tota la raó, esperaré.

A quina hora vaig arribar a l’hotel?


3a CATEGORIA: BTX i Cicles Formatius

El següent enigma molecular s'inspira en les harmonies químiques de les fragàncies dels perfums. Un compositor de perfums, també anomenat 'grand nez' (gran nas, en francès) planteja les seves creacions com una simfonia d'olors, i enmig d'ella introdueix unes notes discordants, que donen personalitat al perfum.

Hi havia una vegada un gran nas que componia un nou perfum. Buscava un compost químic que donés una fragancia molt especial per a la nota de sortida, que és la primera impressió olfactiva d'un perfum. Caram si la va trobar: la seva elecció va canviar la indústria de la fragància. Quina és la família de compostos químics a la qual pertany el compost? Una pista sobre aquesta família de compostos orgànics: és alguna cosa bastant normal, va pensar el xaval mirant pel finestral. Veia el taronger, agitat per un fort vendaval. Penseu bé en les pistes; aquesta vegada no és suficient llançar-se a 'googlejar'. Ànims!


4a CATEGORIA: Professorat

Altres