Informació

El passat dilluns 19 de febrer els alumnes de quart ESO, assistiren a la rememoració del dia Nacional de l'Exili i la Deportació. Els actes són organitzats pel grup de professors d'història "Exili, Deportació i Holocaust" que està en funcionament des de fa 4 anys, amb la col·laboració del MUME (Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera) i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà.

A les 9 del matí es trobaren a la plaça de l'Ajuntament de Figueres per escoltar uns breus parlaments, tot seguit desplaçar-se en silenci fins al monument als exiliats del final de l'avinguda Perpinyà.

Després agafaren uns autocars i cada institut es dirigí a diferents localitats on l'exili hi va ser molt present. El Cendrassos es desplaçà a Agullana, l'últim municipi on totes les institucions de la República es traslladaren: Govern Republicà, la Generalitat de Catalunya, les Ambaixades.....D'allà pel mig del bosc varen anar fins al mas Perxés, confiscat per la Generalitat de Catalunya la primavera de 1938 amb la intenció de condicionar-lo com a refugi de guerra.

Durant la retirada, el mas de Perxés també fou utilitzat com a dipòsit d'art del patrimoni artístic català procedent de diverses ciutats i com a residència d'alguns polítics, funcionaris i intel·lectuals abans d'abandonar el país cap a l'exili, entre ells el president Companys, amb gairebé tots els consellers, alguns diputats del Parlament i el president del govern basc, José Antonio Aguirre. Entre el grup d'intel·lectuals, escriptors i artistes vinculats a la Conselleria de Cultura, encapçalada per Carles Pi i Sunyer- destacaven Pompeu Fabra, Pau Vila, Joan Oliver i Mercè Rodoreda. Es calcula que arribà a acollir més de 300 persones.

Després de visitar la població es trobaren amb els altres centres participants a Argelers per dinar i que cloure amb uns parlaments a càrrec de Gilbert Susagna (supervivent del camp d'Argelers) i la representant de FFREEE (Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l'Exode), Jacqueline Payrot. Per tancar l'acte, s'acabà fent una cadena humana representant el perímetre del camp de refugiats.

Altres