Informació

El passat 23 d’abril, dia de Sant Jordi, mentre aquí els carrers s’omplien de llibres i de roses, quinze alumnes del nostre institut iniciàvem un viatge d’aquells que deixen petja, que marquen. El destí no va ser altre que el petit poble austríac de Mauthausen, a tocar del Danubi. Allà, durant la Segona Guerra Mundial, hi van ser deportades milers de persones de totes les condicions i edats que, víctimes del nazisme, van ser internades als camps de concentració de Mauthausen i de Gusen, i ara hi arribàvem estudiants del Cendrassos i de l’institut italià Il Pontormo decidits a aprendre d’aquell passat i a recordar totes aquelles víctimes, algunes d’elles empordaneses.

Començava, així, una de les trobades internacionals del projecte d’Erasmus+ Learning from History... Planning the future together, un projecte que compta amb la participació del nostre institut així com de diverses institucions d’Àustria, d’Itàlia i de Catalunya.

El programa d’activitats va ser intens. Durant una setmana, vam fer una immersió al període de la dominació nazi i vam poder recórrer els seus principals escenaris. Els més colpidor, ben segur, el camp de concentració de Mauthausen, on una experta local va explicar un munt d’històries relacionades amb el lloc. Vam escoltar, vam observar, mentre transcorríem un espai que convida a fer-se moltes preguntes, però que dóna poques respostes, més enllà del silenci.

El camp de Gusen va ser un altre dels punts visitats, i allà vam comptar amb una audioguia que recreava la immensitat d’un camp que es va intentar esborrar i que avui està ocupat per centenars d’habitatges, a excepció del crematori, que encara es conserva. A més, tant estudiants com professors vam tenir la oportunitat d’escoltar dos testimonis de l’època, que ens van explicar com van veure i viure aquell període, com tiraven bocins de pa als deportats, com recorden el dia en què oficials russos es van escapar del camp.

Fins i tot, vam tenir temps de visitar el castell de Hartheim, un altre punt d’extermini de persones, en aquest cas de persones amb discapacitat, i també la veïna Linz, la ciutat de l’adolescència d’Adolf Hitler, tot caminant pels seus carrers, construïts amb llambordes procedents de la pedrera de Mauthausen.

En definitiva, vam ser uns privilegiats de poder participar en un viatge com aquest, que ens ha canviat, que no oblidarem mai.

Pots veure un recull d'imatges en aquest vídeo: Mauthausen en imatges

Altres