Informació

El passat mes d’octubre, els diversos representants austríacs i italians del projecte europeu Learning from History... Planning the future together van visitar la nostra comarca, en una trobada que va ser organitzada conjuntament per l’Institut Cendrassos i el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera.

Així, representants de la comuna d’Empoli, de la comuna de Vinci o de la Regió de la Consciència de Mauthausen entre d’altres, van ser primerament rebuts a l’Ajuntament de Figueres, on el tinent d’alcalde Francesc Cruanyes els va donar la benvinguda a la ciutat. Després, van participar en l’acte organitzat per l’institut, en què la xerrada de la Pilar Cabratosa explicant el testimoni del seu pare, deportat al camp de concentració de Gusen, va deixar emmudida la sala polivalent del centre; un silenci que només va ser trencat pels sons de la guitarra de l’alumne Jan Falgueras, i del violí de la Cristina Bassols.

Al llarg de la seva estada, els representants del projecte també van poder visitar el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, on van ser rebuts per l’alcaldessa Sònia Martínez; el poble de Portbou, tant el pas fronterer com els diferents espais de memòria dedicats a Walter Benjamin; i la ciutat de Girona, on justament se celebrava el Col·loqui Internacional Walter Benjamin, en el qual van participar.

En definitiva, la trobada a Catalunya va servir per donar a conèixer la nostra història, el nostre patrimoni i els espais de memòria de què disposem. I sobretot, perquè els representants del projecte s’emportessin, cap a Àustria i Itàlia, un bonic record de les nostres terres i de la seva gent.

Altres