Informació

El passat 28 de gener els alumnes d’Història del món contemporani de l’institut van participar en l’acte commemoratiu en memòria de les víctimes de l’Holocaust que, com cada any, organitzen conjuntament el Grup de Treball Exili, Deportació, Holocaust Alt Empordà; el MUME; el Servei Educatiu de l’Alt Empordà; el Memorial Democràtic, i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. L’acte, que va comptar amb la presència d’estudiants de fins a vuit instituts alt-empordanesos, va tenir lloc a la Jonquera, un lloc simbòlic per haver estat un dels principals escenaris de l’exili durant la Guerra Civil.

Dividida en dues parts, la jornada va començar amb una conferència de Dory Sontheimer, familiar de deportats al camp d’extermini d’Auschwitz i autora del llibre Les set caixes. A través de les vicissituds que va patir la seva família, la Dory va fer una lliçó d’història del segle XX tractant temes com el nacionalsocialisme, l’antisemitisme, la Segona Guerra Mundial o, també, la memòria històrica. La major part d’aquests temes es tornaren a abordar en la segona part la jornada, quan els alumnes del nostre institut van poder gaudir d’una extraordinària visita guiada per l’exposició permanent del Museu Memorial de l’Exili.

Així doncs, va ser una diada emotiva, plena d’aprenentatges, amb l’objectiu de mantenir viu el record de les víctimes de l’Holocaust i, a la vegada, prevenir nous crims contra la humanitat i noves injustícies: mai més, enlloc, contra ningú.

Altres